Brottning i Sverige

Brottning är en sport som är väldigt populär i Sverige och har varit det under en längre tid. Idag organiseras brottningen genom Svenska Brottningsförbundet. Brottning fungerar så att man ska få ned sin motståndare på rygg. Om man lyckas med detta innebär det att man har en omedelbar seger i brottningsmatchen. Man kan även få poäng med hjälp av kast, grepp och fasthållningar. Även detta kan ge seger efter att perioderna har avslutats. En tävlande vinner även om motståndaren diskvalificeras. Det innebär att den gör ett regelövertramp och inte får delta i fortsatta tävlingar. Detta sker ofta efter ett par varningar, men är inte ovanligt. Ofta blir man diskvalificerad på grund av passivitet eller greppflykt.

Speciella former av brottning i Sverige

brottningI Sverige finns även sumo, glima, judo och sambo, som är särskilda former av brottning. 1972 erhöll Ronny Särnblom rekordet i att vinna en match snabbast. Han lyckades vinna matchen på endast två sekunder, då hans motståndare föll. Det är otroligt populärt i Sverige och det är vanligt att de som tävlar i brottning börjar tidigt, men det är lika vanligt att man kan börja senare och ha en naturlig fallenhet för det och på så sätt ta sig vidare. Man brottas ofta inomhus och därför är detta en sport som kan praktiseras året runt i Sverige. Många har valt brottning som motionsform till stor del för att det är väldigt roligt och socialt. Det finns många olika klasser inom brottning och det är vanligt att man tävlar mot någon med ungefär samma vikt och samma kön.

När kvinnor tävlar så tävlar de alltid i fristil. Detta innebär att man medan man brottas får ta grepp runt benen. Männen kan välja vilken av grekisk-romersk stil och fristil som de vill tävla i. Det är även vanligt att de som har valt en stil enbart sysslar med den.